به عنوان مثال، داستان یکی از قسمتها این است: روباه که از گرسنگی خوابش نبرده با سایهاش درگیر است و راجع به پیشنهاد همکاری سایه برای شکار پرندهای مردد است. اما شکم گرسنه، او را راحت نمیگذارد. در نهایت رضایت میدهد و به همراه سایهاش راهی روستا شود. در نزدیکی روستا گاری تعمیرکار دورهگرد را میبیند. با وسوسۀ سایه به داخل گاری میرود و پرنده کوچک یک ساعت دیواری را برمیدارد و روز بعد با کمک آن عروسک و نمایشی که پشت پرچین اجرا میکند موفق میشود دمطلا، خروس خانه را به سمت خود بکشاند و سپس بهدام بیندازد. شنگول که شاهد ماجراست از ترس زبانش بند میآید و مدتی طول میکشد تا اهالی خانه از اتفاقی که برای دمطلا پیش آمده مطلع شوند. ابری با سرعت خودش را به خانهی روباه میرساند. روباه که غافلگیر شده، نمیداند چگونه از دست ابری رها شود. دمطلا فرصت را مناسب میبیند و روباه را راهنمایی میکند که تغییر لباس و چهره بدهد و به عنوان یک سرخپوست به سراغ ابری برود و به او بگوید که دمطلا را ندیده است. روباه هم عیناً تمام گفتههای دمطلا را عملی میکند. ابری ابتدا باور میکند، اما با شنیدن اسم دمطلا متوجه کلکی که خورده میشود و روباه را از آنجا فراری میدهد و دمطلا را نجات میدهد.
فیلمنامه «خروس زیرک، روباه کلک» بر اساس داستانهای پند آموز کهن ایرانی نوشته شده است و در 20 قسمت 15 دقیقهای برای گروه سنی کودک با تکنیک کات اوت کامپیوتری تولید گردیده و با استفاده از بار نمایشی مجموعهی عظیم ادبیات کلاسیک ایران شکل گرفته است. همچنین سعی شده علاوه بر جنبهی سرگرمی برای مخاطب، به طور غیر مستقیم نکات اخلاقی و تربیتی نیز به مخاطب ارائه گردد.
در ساخت این مجموعه تلاش شده گرافیک کار تا آنجایی که مقدور است برای مخاطب جذاب باشد به این صورت که در طراحی فضا و گرافیک آن سعی شده به نوعی از فرمها و رنگآمیزی مینیاتور ایرانی استفاده شود؛ همچنین از ملودیها و سازهای اکوستیک محلی نیز در موسیقی متن استفاده شود. ازمشخصات دیگر این مجموعه میتوان به موزیکال بودن آن اشاره کرد که پندها و نصایح در هر داستان به صورت شعر به کودکان آموزش داده میشود.
تمامی این تلاشها باعث شد قسمتی با عنوان «دوستی» از مجموعۀ خروس زیرک و روباه کلک برندۀ لوح تقدیر بهترین انیمیشن در پنجمین جشنوارۀ رسانههای دیجیتال انیمیشن (مهرماه 1390) شود.
سری دوم این مجموعه نیز در 26 قسمت 15 دقیقهای تولید شده است. این مجموعه در سری دوم با تکنیک میکیموسینگ (آماده سازی باند صدا قبل از تصویر) تولید شده که این روش به انیماتورها حس و حال بهتری برای کار میدهد.
این مجموعه به تهیهکنندگی موسسه «آرت فیلم» در مرکز پویانمایی صبا تهیه شده است.
- انیماتور: علیرضا مرتضوی، علی پورزمانی، سمیه کشاورزی، راحیل شهبازی، مهتاب وکیل، آزاده حمزهلو، مجيد شيرعلي، عهديه مدرس مطلق
- موسیقی: بهنام ارجمندی، مهدی زارع
- تکنیک: کات اوت کامپیوتری
- تعداد قسمت: 46
- مدت: 15دقیقهای
- کشور سازنده: جمهوری اسلامی ایران